Het huis van Jouhandeau

Marcel Jouhandeau was een schrijver uit Guéretaan het einde van de 19e, begin 20e eeuw. Lange tijd verguist door de plaatselijke bewoners, is hij nu in ere hersteld vooral dankzij de 'rencontres littéraires  de Chaminadour'.

Marcel Jouhandeau werd geboren in Guéret boven de slagerij van zijn vader, in de bovenwoning van het huis in de Rue des Pommes, door hem genoemd in zijn werk  Chaminadour.

Na zijn jeugd doorgebracht te hebben in de straten van Guéret, omgeven door zijn tante en grootmoeder overweegt hij naar het seminarie te gaan. Tot hij er na het lezen van een bepaald werk achter komt dat hij homoseksueel is. Door de ambivalentie tussen zijn geloof en zijn seksuele geaardheid doet hij een poging tot zelfmoord. Uiteindelijk geeft hij zijn leven aan zijn werk en gaat verhalen schrijven. De teksten zijn geinspireerd door zijn geboortestad Guéret, die hij de naam Chaminadour geeft. Zijn werken ontketenen sterke reacties bij de inwoners van Guéret, die zich ondanks het veranderen van hun namen herkennen in de satirische spotverhalen, door de artiest op bijtende toon beschreven.

Het oeuvre van Jouhandeau beperkt zich niet tot Chaminadour. Hij heeft veel werken achtergelaten. We denken hierbij aan "La jeunesse de Théophile", "Les Pincengrain",  "De l'abjection"....

Zijn geboortehuis is niet toegankelijk voor publiek. Maar het huis dat hij samen met zijn vrouw kocht, in de rue Joseph Ducouret op nr. 10, is te bezoeken tijdens de rencontres de Chaminadour of tijdens andere evenementen.